Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Πριν φτάσουμε στο Full HD της TV, δείτε το πρώτο φιλμ που γυρίστηκε από τους αδελφούς Λιμιέρ, το 1895.


Το πρώτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο κινηματογράφος βασίζεται σε ένα...ελάττωμα του ανθρώπινου ματιού, που ονομάζεται «μετείκασμα». Ένας στιγμιαίος οπτικός ερεθισμός διαρκεί αρκετά, αφού εξαφανιστεί η αιτία που τον προκάλεσε, γιατί χρειάζεται επεξεργασία από τον εγκέφαλο. Η εικόνα (είδωλο) που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή από ένα αντικείμενο, δεν χάνεται αμέσως αλλά, παραμένει και μετά την εξαφάνιση του. Ο κινηματογράφος στηρίζεται πάνω σε αυτή την αρχή για να λειτουργήσει και δεν είναι τίποτα άλλο, δηλαδή, από μια αλληλουχία φωτογραφιών που κινούνται με 24 καρέ το δευτερόλεπτο, όπως λέγεται η μια φωτογραφία στην κινηματογραφική ορολογία. Όλες μαζί οι φωτογραφίες αποτελούν το κινηματογραφικό φιλμ. Έτσι πριν ακόμα εξαφανιστεί το μετείκασμα της μιας εικόνας, να έρχεται η άλλη εικόνα, τότε οι εικόνες αυτές «συγχωνεύονται» και δημιουργούν μια συνεχή ροή εντυπώσεων. Με αυτόν τον τρόπο ο κινηματογράφος δίνει την εντύπωση της κίνησης.



Και αν οι πρωτοπόροι του κινηματογράφου ήταν οι αδελφοί Λιμιέρ, η ανακάλυψη προϋπήρχε. Είναι η γνωστή φωτογραφία με το άλογο που φαίνεται να καλπάζει και ΝΑ σπάζει τεντωμένα σχοινιά που βρίσκει στο δρόμο του, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενότητα 24 φωτογραφιών που έχουν προβληθεί σε γρήγορη κίνηση και αποτελεί το πρώτο κινούμενο πράγμα, που οδήγησε στην ανάπτυξη των κινηματογραφικών ταινιών. Σε μας σήμερα είναι το γνωστό αρχείο jif. Δημιουργός αυτού του κινούμενου αλόγου είναι ο Eadweard Muybridge με ημερομηνία 19 Ιουνίου του 1878. 

 *************************ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ**********************************************************************************
Η έξοδος εργατών από το εργοστάσιό τους.
Αυτή ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που δημιούργησαν στις 19 Μαρτίου του 1895, οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ.
Ο λόγος για το λίγων λεπτών φιλμ με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.


Ποιοι ήταν οι αδερφοί Λιμιέρ

Τα αδέλφια Λιμιέρ, ο Λουί (5 Οκτωβρίου 1864 – 6 Ιουνίου 1948) και ο Ογκίστ (19 Οκτωβρίου 1862 – 10 Απριλίου 1954), γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας. Σύντομα, όμως, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Λιόν, όπου ο πατέρας τους διατηρούσε μαγαζί με φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των νεανικών τους χρόνων.

Από το 1892 άρχισαν να ασχολούνται με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας. Στις 13 Φεβρουαρίου 1894 έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μίας μηχανής λήψης και προβολής.

Αργότερα, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο του Ουίλλιαμ Ντίκσον (ο οποίος εργαζόταν στα εργαστήρια του Τόμας Έντισον), το οποίο ήταν μία μηχανή προβολής ταινίας σε ένα κουτί, που ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής, εφηύραν το 1895 τον «κινηματογράφο» («cinematographe»).
16 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο να δημιουργούν αίσθημα κίνησης.

Ο «κινηματογράφος» τους ήταν μία φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Οι αδελφοί Λιμιέρ χρησιμοποίησαν φιλμ από celluloid με οδοντωτές τρύπες στο πλάι. Ένα δόντι της μηχανής ξετύλιγε το φιλμ, πηδώντας από τρύπα σε τρύπα. Κουρδιζόταν με μανιβέλα και μπορούσε να παίρνει ή να προβάλλει 16 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, αρκετές για να δημιουργήσει το αίσθημα της κίνησης.

Πούλησαν την εφεύρεση διότι δεν θα είχε μέλλον…

Μετά από μία επιτυχή περιοδεία το 1896 στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, οι αδελφοί Λιμιέρ, κρίνοντας ότι η εφεύρεσή τους δεν θα έχει μέλλον, την πούλησαν στον Ζορζ Μελιέ. Συνέχισαν, όμως, με την εταιρία «Λιμιέρ», η οποία κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών για αρκετά χρόνια, μέχρι που χάθηκε, ύστερα από την συγχώνευσή της με την εταιρία «Ilford».

ΔΕΙΤΕ το πρώτο ολιγόλεπτο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου.

**********************************************************************************************

Η πρώτη ιδιωτική προβολή της ταινίας. Η εφεύρεση της έγχρωμης φωτογραφίας.

Το 1903 οι αδελφοί Λιμιέρ εφηύραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία έγινε ευρέως γνωστή το 1907. Η πρώτη ιδιωτική προβολή της δικής τους μικρού μήκους ταινίας έγινε στις 22 Μαρτίου 1895, ενώ στη πρώτη δημόσια προβολή στις 28 Δεκεμβρίου παρευρέθηκαν συνολικά 35 άτομα και παρακολούθησαν δέκα ταινίες, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περίπου 15 λεπτά.
Πηγή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


Επιμέλεια Χρήστος Ζουλιάτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου